На фестивала Арлекин в Рим“, който се проведе в къщата

...
  На фестивала Арлекин в Рим“, който се проведе в къщата
Коментари Харесай

Фестивалът „Арлекин в Рим“ окрили за творческа изява деца от България, Италия, Сърбия и Украйна

  На фестивала „ Арлекин в Рим “, който се организира в къщата на международния бас Борис Христов, завещана от него за  Български културен институт, демонстрираха своите креативен умения български деца и младежи от Италия, Сърбия и Украйна.   Някои бяха пътували повече от 600 км, с цел да се включат в състезанието.

 

 

Участниците в интернационалния фестивал „ Арлекин “  три дни рисуваха и създаваха клипове на тематика „ Защо одобрявам Рим? “, след извършено онлайн образование. Патронажът на посолството на България в Рим в лицето на Негово Превъзходителство дипломат Тодор Стоянов способства за другарската атмосфера и отличната организация.

 

Официални посетители бяха Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, представители на Изпълнителната организация на българите в чужбина,  Фабрицио Рамоньоли - италиански артист и драматург, Дими Командучи  - треньор на гласа.

 

По време на тържественото награждаване бе излъчен  филма на 8-годишния  Дамян Начков от българското учебно заведение към посолството ни в Белград,  основан като колаж от  рисунки и фотоси на български деца от разнообразни краища на Украйна. По този прочувствен метод и те участваха алегорично в римското издание на интернационалния юношески медиен фестивал  „ Арлекин “.

 

С букет от гении изпъкна  Дария Стоянова, която заслужи две награди. Първо място в най-малката възрастова група, за показани умения като работа пред камера и артистичност, както и вродена журналистическа заложба.  Освен това тя се изяви  и като музикален реализатор.

 

Дария получи  Голямата премия на името на акад. Хачо Бояджиев (създател на фестивала) – покана да бъде водещ и интернационален кореспондент в ръководената от деца и младежи интернет телевизия „ Аз мога, аз знам “.  Г-ца Стоянова ще придобива журналистически познания в школата на „ Арлекин “.

 

Пловдивчанката  Венета Павлова завоюва „ Арлекин 2022 “ за изящните си рисунки.

 

За първи път на фестивала бяха връчени  оценки и за музикални педагози. Това са българката Галина Иванова (нейни възпитаници неведнъж са получавали Гран при на „ Арлекин “ във Варна), чиито деца от Арт център „ Зорница “ и в Рим се показаха ослепително.

 

Награден бе и италианецът Ивано Трау, който работи със стотици деца в родината си.  От извънредно високо равнище бяха осъществяванията на децата  и младежите от италианските певчески школи „ Dsound ”, “Karin vox ” и тази на Ивано Трау – патрон на организацията Fuoriclasse Talent.

Допълнителна премия на всички призьори е и присъединяване на Международния фестивал „ Арлекин “, който по традиция се организира във Варна всяко лято под патронажа на кмета Иван Портних.

 

Цел на фестивала постоянно е откриването на гении и придобиването на умения за обществена изява от младежите.

 

Емоционален  финал на „ Арлекин в Рим “ сложи Никол Атанасова с акапелното си осъществяване.

 

Но преди този момент възпитаници от българското учебно заведение в Рим „ Илия и Асен Пейкови “, от „ Малкият принц “ във Варна и българското учебно заведение в Германия, под управлението на „ Арлекин “,  сложиха началото на филм, отдаден на огромния художник Борис Георгиев – обиколил целия свят, живял и умрял в Италия, само че останал правилен на родната си Варна.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР